KÉTMILLIÓS NKFIA-TÁMOGATÁSSAL EURÓPAI SZABADALOM – BIOLÓGIAI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉS ÉS TISZTÍTÁSI ELJÁRÁS VÁLIK VÉDETTÉ.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával kerül európai szabadalmi oltalom megszerzésre. A „Megnövelt hatásfokú biológiai szennyvíztisztító kisberendezés” című szabadalmi igény Európai Szabadalmi Hivatalnál (EPO) folytatott eljárásának megindításához az NKFIA 1.199.984,- Ft-os támogatást nyújtott. Kedvezményezett: Krasznói Anna
A magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) már korábban bejelentett technológiával kapcsolatban az esztergomi ÖkoTech-Home Kft. tulajdonosai tervezték, hogy szabadalmi igényükkel eljárást indítanak az Európai Szabadalmi Hivatalnál (EPO) is. A tervek megvalósítására 2013-ban pályázatot nyújtott be Krasznói Anna az Iparjog-12 című kiírásra. A sikeres pályázatot követően kétmillió forintos támogatásról írták alá a támogatási szerződést.

A támogatott által megbízott szabadalmi ügyvivő az EPO előtt megindította a bejelentési, a kutatási (más szabadalmakkal történő összevetés), a vizsgálati (a technológia újdonságának vizsgálata) és a célországokat megjelölő (azon országok, amelyekben az oltalom alá helyezést kérik) eljárásokat.

Az NKFIA által támogatott eljárással az esztergomi vállalkozó olyan szabadalmi oltalom birtokába kerül, amelynek alapján a gyártható berendezések elkészítésével az ÖkoTech- Home Kft. jelentős előrelépést tehet mind a gyártás, mind a foglalkoztatás, mind a forgalom terén. Ezért kezdték meg a tisztítóberendezés fejlesztését, és helyezték védelem alá a berendezések technológiai alapjait.

A cég által gyártásra, majd telepítésre kerülő berendezések csökkentik a környezetet érő szennyvíz-terhelést, javítják a megrendelők lakókörnyezetének minőségét. Az üzemeltetés munkaigénye csökken, a keletkező hulladék-anyagok újrahasznosítása, lerakása egyszerűbbé válik.

Krasznói Anna az európaihoz hasonlóan az NKFIA által támogatott szabadalmi eljárást folytat Oroszországban és Délkelet-Ázsiában is. Ezen oltalmak birtokában szeretnék felfuttatni a berendezések gyártását, exportját
ezeken a piacokon is.