A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával szerez szabadalmi oltalmat Európa és Ázsia több országában Krasznói Anna, az esztergomi ÖkoTech-Home Kft. tulajdonosa. A „Megnövelt hatásfokú biológiai szennyvíztisztító kisberendezés” című szabadalmi igény Eurázsiai Szabadalmi Szervezetnél (EAPO) és a vietnámi szabadalmi hivatal előtt folytatott eljárásának megindításához az NKFIA 2.000.000,- Ft-os támogatást nyújtott.

A magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) már korábban bejelentett technológiával kapcsolatban az esztergomi ÖkoTech-Home Kft. tulajdonosai tervezték, hogy szabadalmi igényükkel eljárást indítanak az Eurázsiai Szabadalmi Szervezetnél (EAPO) és Vietnámban. A tervek megvalósítására 2013-ban pályázatot nyújtott be Krasznói Anna az Iparjog-12 című kiírásra. A sikeres pályázatot követően kétmillió forintos támogatásról írták alá az IPARJOG_12-1-2013-0213 támogatási szerződést.

Az NKFIA által támogatott eljárással az esztergomi vállalkozó olyan szabadalmi oltalom birtokába kerül, amelynek alapján a gyártható berendezések elkészítésével az ÖkoTech-Home Kft. jelentős előrelépést tehet mind a gyártás, mind a foglalkoztatás, mind a forgalom terén.

Ezért kezdték meg a tisztítóberendezés fejlesztését, és – látva a bel- és külföldi érdeklődést és a bővülő megrendelés-állományt – helyezték védelem alá a berendezések technológiai alapjait.

A cég által gyártásra, majd telepítésre kerülő berendezések csökkentik a környezetet érő szennyvíz-terhelést, javítják a megrendelők lakókörnyezetének minőségét.

Az üzemeltetés munkaigénye csökken, a keletkező hulladék-anyagok újrahasznosítása, lerakása egyszerűbbé válik – emellett új munkahelyeket is teremt Esztergomban.

Krasznói Anna az eurázsiaihoz és vietnámihoz hasonlóan az NKFIA által támogatott szabadalmi eljárást folytatott az Európai Szabadalmi Hivatalnál is. Ezen oltalmak birtokában szeretnék felfuttatni a berendezések gyártását, exportját ezeken a piacokon is.