NKFIA-TÁMOGATÁSSAL EURÓPAI SZABADALOM – BIOLÓGIAI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉS ÉS TISZTÍTÁSI ELJÁRÁS VÁLIK VÉDETTÉ 11 európai országban

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával szerez szabadalmi oltalmat Európa több országában Krasznói Anna, az esztergomi ÖkoTech-Home Kft. tulajdonosa. A „Megnövelt hatásfokú biológiai szennyvíztisztító kisberendezés” 11 európai országban kerül oltalom alá az NKFIA 1.875.010,- Ft-os támogatásával.

A magyar Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) már korábban bejelentett technológiával kapcsolatban az esztergomi ÖkoTech-Home Kft. tulajdonosai tervezték, hogy európai szabadalmukat több európai államban hatályosítják, így nyerve találmányuknak szabadalmi oltalmat ezekben az országokban. A tervek megvalósítására 2016-ban pályázatot nyújtott be Krasznói Anna az Iparjog_15 című kiírásra. A sikeres pályázatot követően 1.875.010,- forintos támogatásról írták alá az IPARJOG_15- 1-2016-0054 támogatási szerződést.

Az NKFIA által támogatott eljárással az esztergomi vállalkozó olyan szabadalmi oltalom birtokába kerül, amelynek alapján a gyártható berendezések elkészítésével az ÖkoTech-Home Kft. jelentős előrelépést tehet mind a gyártás, mind a foglalkoztatás, mind a forgalom terén.

Ezért kezdték meg a tisztítóberendezés fejlesztését, és – látva a bel- és külföldi érdeklődést és a bővülő megrendelés-állományt – helyezték védelem alá a berendezések technológiai alapjait. A cég által gyártásra, majd telepítésre kerülő berendezések csökkentik a környezetet érő szennyvízterhelést, javítják a megrendelők lakókörnyezetének minőségét.

Az üzemeltetés munkaigénye csökken, a keletkező hulladék-anyagok újrahasznosítása, lerakása egyszerűbbé válik – emellett új munkahelyeket is teremt Esztergomban.

Az IPARJOG_15-1-2016-0054 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, az IPARJOG_15 pályázati program finanszírozásában valósult meg.