Szennyvíztisztító vásárlása előtt áll?
Íme 7 elengedhetetlen szempont, melyek segítségével egyszerűen és gyorsan kiválaszthatja az Ön otthonához és szokásaihoz leginkább illeszkedő szennyvíztisztító berendezést.

Hány fő fogja használni a szennyvíztisztító berendezést?

A szennyvíztisztító méretét a felhasználók száma és a vízfogyasztás alapján érdemes meghatározni.

Az optimális működéshez, azaz a tisztítóból kifolyó legjobb minőségű víz eléréséhez, megfelelő méretezés szükséges.
Ha szeretné elkerülni a túl- vagy alulméretezett szennyvíztisztító okozta problémákat, válassza az A.B Clear szennyvíztisztító berendezést!
Az A.B. Clear szennyvíztisztítók megfelelően működnek alulterhelt állapotban, illetve tartósan bírják a 30%-os túlterhelést is.

Használható és nem használható anyagok

Tévhit, hogy nem kell figyelni arra, hogy milyen anyag kerül a szennyvíztisztítóba. Ez gyártótól és típustól függetlenül így van, minden más állítás félrevezetés.

A biológiai szennyvíztisztító berendezések ugyanis csak a lebontást végző, élő baktériumok segítségével működtethetőek.
Figyelem! Baktériumölő és egyéb erős vegyszerek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, amelyek a szennyvízben található anyagok lebontását végzik.

Az általunk javasolt alternatív tisztítási módszerekkel elkerülheti:

• a kellemetlen szagokat,
• az elhalt iszap szippantásával járó pluszköltségeket és kellemetlenségeket,
• a berendezés átmosását és újraoltását.

Életvitelszerűen, vagy időszakosan fogják használni a szennyvíztisztítót?

Kétféle tisztító létezik: az aktív és a passzív rendszerű szennyvíztisztító.
Az aktív rendszerű szennyvíztisztító eleveniszappal üzemel, és az életvitelszerűen lakott ingatlanokhoz megfelelő, mert a tisztítást végző baktériumok igénylik a folyamatos szervesanyag-bejuttatást.

Figyelem! Az időszakosan használt ingatlanok (pl. nyaraló, hétvégi ház stb.) esetén a baktériumok nem kapnak folyamatos szervesanyag-bejuttatást! Ezért előfordulhat, hogy a berendezés szippantására, kitisztítására és újraindítására van szükség, ami többletköltséggel jár.
Az időszakosan használt ingatlanokban a passzív rendszerű szennyvíztisztító jelent optimális megoldást. A passzív rendszerű berendezés előnye, hogy alig kell vele foglalkozni, de csak ezért ne válassza, ha életvitelszerűen él az ingatlanban!

Figyelem! Tapasztalataink szerint az életvitelszerűen lakott ingatlanok folyamatos szennyvízterhelése miatt nem jut elegendő idő a passzív rendszerekbe juttatott szennyvíz lebomlására. Ez erős szaghatással és számos kellemetlenséggel jár.
Az életvitelszerűen lakott ingatlanok esetében nagyságrendekkel hatékonyabban és jobban tisztít az aktív rendszerű biológiai szennyvíztisztító.

Ideális esetben tehát a használati szokások határozzák meg, hogy aktív vagy passzív rendszert érdemes-e választani. 

A szivárogtatás módjának kiválasztása és meghatározása

A szennyvíztisztító rendszer lelke – gyártótól és típustól függetlenül – a tisztított víz elhelyezésére szolgáló, ideális méretű szivárogtató. Ez az, amin nem ajánlott spórolni, és kisebbet venni belőle, mert bármilyen típusú is legyen a berendezés, ugyanannyi mennyiségű víz folyik ki belőle.
Az érkező szennyvíz mennyisége ugyanis megegyezik a berendezésből távozó tisztított víz mennyiségével.

Tehát a szivárogtató megfelelő méretezésének megállapítása döntő fontosságú, amennyiben szeretné elkerülni a szippantással, tisztítással, újraoltással, illetve az udvar felásásával, valamint az új szikkasztóhely kialakításával járó többletköltségeket és kellemetlenségeket.

A szivárogtatórendszer meghatározásához minden esetben érdemes talajmechanikai jegyzőkönyvet készíteni, szivárogtatási próbát végezni és megfelelő méretű szikkasztó alagutakat telepíteni.

Tapasztalataink szerint a dréncsövekkel kivitelezett szennyvíztisztító berendezések már 1-2 év alatt telítődnek és tönkremennek. Az ÖkoTech Home éppen ezért szivárogtató alagutat ajánl a tisztított víz elszikkasztására.

Az alultervezett és dréncsövezett szivárogtató ugyanis:
• hamar telítődik,
• az el nem szivárgó víz könnyen visszaduzzadhat a berendezésbe,
• és átfolyik a tisztító belsejében található többi rekeszbe, felborítva az ott kialakult egyensúlyt.


A folyamat jelentős szaghatással, a talaj eliszapodosodásával és szennyezésével jár.
A gondos tervezés és a szakszerű kivitelezés ugyan megnöveli a kezdeti bekerülési költségeket, de számos bosszúságtól és későbbi anyagi tehertől mentesíti Önt.

Mit jelent ez a számok nyelvén?

1 db alagút pufferkapacitása 300 liter, ami 32 m dréncső kapacitásának felel meg.
Egy jól szivárgó talaj esetén, 4 fő felhasználóval számolva, összesen 6 db alagút ajánlott a hosszú távon is megfelelő szivárogtatáshoz. Ez összesen 192 m dréncső telepítésével érhető el. Rosszul szivárgó, agyagos talajoknál ennél is nagyobb felület szükséges.
A 6 db alagút telepítéséhez mindössze 7,5 m árok elegendő, ezzel szemben egy dréncsöves szivárogtató kialakításához minimum 192 m hosszú csőfektetés szükséges.
Gazdasági megfontolásból sokan az olcsóbbnak tűnő megoldást (dréncső) választják, ami csak pillanatnyilag tűnik kedvezőbb lehetőségnek, hosszú távon ugyanis anyagi és fizikai problémát jelenthet.

Figyelem! Amennyiben megbízhatóan működő rendszert szeretne telepíteni, tartsa szem előtt, hogy a minimális anyag- és földmunkaköltséggel hirdetett szennyvíztisztító berendezések komoly kockázatot jelenthetnek.

Válassza az ÖkoTech Home Kft. által kínált komplex A.B Clear rendszert, ha a hosszú távon kedvező és ár-érték arányban legmegfelelőbb megoldást keresi a szennyvíztisztításra!

Elektromos árammal működő és áramfelhasználás nélküli rendszerek

A szennyvíztisztítás áramfelhasználás nélkül is megvalósítható, de nem minden esetben. Elsősorban az időszakos használatra ajánlott oldómedencékkel kapcsolatban beszélhetünk elektromos áram felhasználása nélküli rendszerekről.

A kombinált (oldómedencével és tisztító reaktorral ellátott) szennyvíztisztító rendszerek csak úgy működtethetőek áramfelhasználás nélkül, ha a telek a szivárogtató felé erősen lejt.

Az áram nélkül működő berendezések kivezető csöve ugyanis alul helyezkedik el, így megfelelő mértékben lejtős telkek esetében a gravitáció segítségével problémamentesen jut el a tisztított víz a szikkasztóba.

Sík terepen már áramra is szükség van, hiszen a szivárogtató magasabban helyezkedik el, mint a szennyvíztisztító kivezető csöve. A sík telkeken tehát a tisztított vizet szivattyú segítségével kell felemelni a szikkasztómező magasságába. Ez egyben azt is jelenti, hogy bár a szennyvíztisztító áram nélkül működik, a szivattyú működtetéséhez szükség van elektromosságra.

Iszapzsákos technológia

Az A.B.Clear szennyvíztisztító berendezések egyedülálló módon iszapzsákos technológiával rendelkeznek, így a reaktorokban keletkező fölösleges iszapmennyiség folyamatosan kivonódik a rendszerből, mely által annak működése lényegesen stabilabb, az állandó iszapszint mellett. A fölösiszap könnyen kezelhető formában tárolódik a berendezésben, így a karbantartások igen egyszerűek, a berendezés pedig még időszakosan sem igényel szippantást!

Háttér és ügyféltámogatás 

Egy szennyvíztisztító berendezés vásárlása hosszú távú befektetés, ami akkor térül meg igazán, ha később is fennakadásmentesen működik. Érdemes tehát még a vásárlás előtt utánajárni a következőknek:

• Milyen háttérszolgáltatásokat kínál a forgalmazó a berendezés hosszú távú üzemeltetése során?
• A kereskedő milyen háttérrel és referenciákkal rendelkezik?
• Elérhető-e a forgalmazó? Van-e telefonos elérhetőség, cím, cégjegyzékszám stb.?
• Biztosított-e a rendszeres karbantartás?
• Kihez fordulhat garanciális igényével? – Érdemes Magyarországon gyártott szennyvíztisztító berendezést választani, mert a garanciális és a javítási igényekkel minden esetben a gyártóhoz kell fordulni.

Figyelem! A biológiai szennyvíztisztító rendszer ugyan önműködő, de csak akkor működtethető hosszú távon is problémamentesen, ha a megfelelő ellenőrzések, az időszakos karbantartási feladatok és az iszappróba is biztosított.

Az Ökotech Home Kft. több mint 20 éve gyártja és forgalmazza az A.B Clear biológiai szennyvíztisztító berendezéseket. Magyar nyelvű használati útmutatóval, leírásokkal és videókkal segítjük felhasználóinkat. Közel 20 éves karbantartó, illetve szerviz tapasztalattal is rendelkezünk.

Ha vásárolni szeretne, esetleg időszakos karbantartásra, vagy tanácsadásra van szüksége, keressen minket telefonos vagy online elérhetőségeinken!

AJÁNLATKÉRÉS