Melyik éri meg igazán az árát?

A megfelelő szennyvíztisztítás fontosságát nem lehet alábecsülni, hiszen döntő szerepet játszik a tiszta és egészséges környezet fenntartásában. Ebben a cikkben egy valódi biológiai szennyvíztisztító berendezés és a gyakran szennyvíztisztítóként meghirdetett és árusított oldómedencék közötti különbségekről lesz szó. A köztük lévő eltérések megértésével megalapozott döntést hozhat arról, hogy melyik rendszer felel meg leginkább az Ön igényeinek.>>>

Lényeges különbségek az oldómedence és a biológiai szennyvíztisztítás között

Az oldómedencéket gyakran hirdetik és értékesítik biológiai szennyvíztisztító néven, pedig korlátozott képességeik és költségesebb telepítési, illetve karbantartási igényük miatt a legtöbb kertes házzal rendelkező család számára nem megfelelőek.

Amit az oldómedencéről tudni kell

Egy oldómedence a biológiai szennyvíztisztítónál ugyan kedvezőbb áron vásárolható meg, de inkább csak 4–10 fős, alkalmanként használt nyaralókba ajánlott, ahol az év kis részében van csak használatban.

Az oldómedence hátránya, hogy kizárólag nem levegőztetett kamrával rendelkezik, és ezért:

 • a telepítésekor kéménykiállásról is gondoskodni kell,
 • alacsony légnyomás esetén emésztőszagot bocsáthat ki,
 • a baktériumokat folyamatosan pótolni, adagolni szükséges,
 • valódi szennyvízkezelés nem történik, ezért a szennyvíz nem újrahasznosítható, és az iszap nem alkalmas komposztálásra,
 • 1,5 évente alapos tisztításra és szippantásra szorul,
 • a biológiai szennyvíztisztítóhoz képest hosszabb elszivárogtatásra van szüksége, ami a telepítéskor több földmunkával és nagyobb költséggel jár.

Az Öko-Tech Home kínálatában is talál oldómedencéket, de ezeket nem ajánljuk azokon az ingatlanokon, amelyeket életvitelszerűen használnak.

Amit a biológiai szennyvíztisztító rendszerről tudni érdemes

Ha Ön a családi házához keres ideális megoldást, akkor ajánljuk figyelmébe az A.B. Clear biológiai szennyvíztisztító berendezést, ami valódi biológiai szennyvízkezelést végez, minimális karbantartás mellett.

Az A.B. Clear biológiai szennyvíztisztító rendszer levegőztetett és nem levegőztetett kamrákkal is rendelkezik, valójában úgy működik, mint egy városi szennyvíztisztító telep, kis méretben:

 • megfelelő kivitelezés és alkalmazás mellett teljesen szagmentes a működése,
 • a baktériumkultúra egyszeri beoltást követően önfenntartó,
 • valódi és a hatóságok által elvárt hatékonyságú szennyvízkezelést biztosít, ezért a szennyvíz újrahasznosítható és a víztelenített iszap komposztálható,
 • akár 50 embert is kiszolgálhat,
 • rövidebb elszivárogtatót igényel, így a telepítése kevesebb földmunkával és kedvezőbb költséggel jár,
 • heti egyszer érdemes ránézni és háromhavonta egy ülepedési vizsgálatot végezni (a kis méretű iszapzsák egyszerűen eltávolítható és üríthető),
 • a legfeljebb 6 fős berendezés annyi áramot fogyaszt, mint egy villanykörte, ami maximum havi 1000-2000 forintot jelent a villanyszámlán.

Melyik megoldás felel meg a jogszabályoknak?

Magyarországon bizonyos régiókban (pl. a Balaton környékén, egyes természetvédelmi területeken, meghatározott településeken) csak a valódi szennyvíztisztítás engedélyezett, az oldómedence, ami nem felel meg ennek a kritériumnak, nem használható.

Ezt a megkülönböztetést tükrözi a vízhasznosítási, vízvédelmi és vízkárelhárítási tevékenységről, illetve a létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. évi kormányrendelet.

A jogszabály szerint:

 • Egyedi szennyvízkezelő berendezés (mint az A.B. Clear biológiai szennyvíztisztító rendszer): olyan vízilétesítmény, amely a települési szennyvizek nem közműves, biológiai tisztítását energiabevitel segítségével végzi.
 • Tisztítómezővel ellátott oldómedencés létesítmény: olyan oldómedencéből és tisztítómezőből álló vízilétesítmény, amely a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére és elhelyezésére szolgál, és amely a szennyezőanyagok anaerob lebontását energiabevitel nélkül végzi.

Ezek a meghatározások segítenek tisztázni a két rendszer közötti különbségeket és felhasználási lehetőségeiket.

Továbbá a 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet a vízszennyező anyagok kibocsátásának határértékeiről és azok alkalmazásának egyes szabályairól is jelentős szerepet játszik a szennyvíztisztító rendszerek jogszabályi megfelelőségének meghatározásában. A rendelet 2. számú mellékletét figyelembe véve elmondható, hogy a legtöbb területen a megfelelő hatékonyságú szennyvíztisztítást csak az egyedi szennyvíztisztító berendezések biztosítják.

A.B. Clear levegőztetett biológiai szennyvízkezelés

Az A.B. Clear biológiai szennyvízkezelő rendszer levegőztetett és nem levegőztetett kamrákat is biztosít. Ez teszi lehetővé a hatékony szennyvízkezelést és a víz újrahasznosítását, valamint a visszamaradt, víztelenített iszapot a komposztáláshoz. Ezzel a technológiával elkerülheti a szippantás okozta kellemetlenségeket és költségeket!

A nem levegőztetett szennyvíztisztító rendszerek (oldómedencék) nem rendelkeznek ezekkel az előnyökkel, mivel az elszivárogtatott vizet nem lehet újrahasznosítani, és az iszapot el kell szállítani.

A biológiai szennyvíztisztító rendszer ára magasabb, mint egy oldómedence ára, de hosszú távon jelentős előnyökkel jár a telepítési és a karbantartási költségek, a tisztítási hatékonyság és a környezetterhelés szempontjából, továbbá kiváló szennyvízkezelést biztosít.

Ha szeretné korszerűsíteni otthona szennyvíztisztító rendszerét, és szeretne hozzájárulni a fenntarthatóbb jövőhöz, válassza kényelmes és költséghatékony szennyvízkezelési megoldásainkat.

Amennyiben ajánlatunk elnyerte tetszését, adja le megrendelését az alábbi linken keresztül:

Köszönettel:

ÖkoTech-Home Kft.