Mi az a víz újrahasznosítás, és miért válik egyre fontosabbá?

A víz újrahasznosítás a szennyvíz többszörös tisztítás utáni újrafelhasználását jelenti. A megtisztított és természetes módon fertőtlenített víz közvetlenül emberi fogyasztásra nem alkalmas, de kiválóan használható pl. öntözésre a kertben.

Az EU 2020/741-es számú rendelete a víz újrafelhasználásáról szól. A célja, hogy hozzájáruljon az ENSZ fenntartható fejlesztési célkitűzéséhez, miszerint mindenki számára biztosítani kell a vízhez való hozzáférést. A rendelet a mezőgazdasági felhasználásra szánt víz használatával kapcsolatban fogalmaz meg irányelveket, többek között a visszanyert víz minősége és a víz újrahasznosításának engedélyezése témakörökben. A rendeletről bővebben itt olvashat.

Fotó: https://unsplash.com/photos/12Kb5ynfxso

Miért vált az Európai Unióban kiemelten fontossá, hogy takarékoskodjunk a vízzel, és hogy egyre több tagországban a víz újrahasznosítás felé tereljék az embereket?

Azért, mert az éghajlatváltozás felgyorsult az elmúlt 30 évben, amivel egyenesen arányosan nőtt az aszályok gyakorisága és intenzitása is, ez pedig egyre magasabb környezeti és gazdasági károkat okoz.

1976 és 2006 között az aszállyal sújtott területek és emberek száma csaknem 20%-kal emelkedett, az aszály okozta károk összköltsége pedig 100 milliárd eurót emésztett fel.

Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog, és a vízhiány már nem csak Európa néhány szegletében (pl. Spanyolország, Portugália, Franciaország vagy Nagy-Britannia egyes területein), hanem az egész kontinensen vízhiányhoz és a vízminőség romlásához vezethet.

Ön hallott róla, hogy 2022 tavaszán akkora vízhiány volt hazánkban az aszályos tél miatt, hogy április 1-től országos vízivási tilalom lépett életbe az állami erdőterületeken a forrásvizekre vonatkozóan?

Az ok egyszerű: annyira kevés csapadék hullott, hogy minden csepp forrásvízre ott helyben, az erdőkben volt szükség.

Az országos és az európai vízhiány egyetlen megoldása: hatékonyabban kell kezelni az európai vízkészleteket. Ezen a ponton tehát már nem csak fontossá, hanem egyenesen elengedhetetlenné vált a víz újrahasznosítás.

EU-s rendelettel szabályoznák a víz újrafelhasználását

A kezelt szennyvíz újrahasznosítása, azaz újrafelhasználása nagy lehetőségeket rejt magában. Az Európai Unió is lényegesen hatékonyabban tudna reagálni az európai vízkészletekre nehezedő és folyamatosan erősödő nyomásra a kezelt szennyvíz szélesebb körű újrafelhasználásával, pl. a víztakarékos ipari technológiák és öntözési technikák használatának előmozdításával.

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/741 rendeletének célja elősegíteni a víz újrafelhasználásának elterjedését minden olyan esetben, amikor az megfelelő és költséghatékony, a közegészség és a környezetvédelem magas szintjének fenntartása mellett.

A víz újrahasznosítás sokat ígérő lehetőség számos, már most is bajban lévő tagállam számára, azonban jelenleg csak néhány országban élnek vele.

Hogyan hasznosítható újra a víz?

A víz újrahasznosításának innovatív és kiemelten környezetbarát megoldását kínálja az Öko-Tech Home egyedülálló szabadalma, az iszapzsákos technológiára épülő A.B.Clear biológiai szennyvíztisztító berendezés, ami:

  • tökéletes választás a víz mezőgazdasági (öntözési) célú újrafelhasználásához,
  • hozzájárulhat a körforgásos gazdaság előmozdításához, a visszanyert vízből való komposzt anyag felhasználásával és az öntözéses tápanyagpótlási technológiák alkalmazásával,
  • így csökkentve a műtrágyafelhasználás mennyiségét.

A víz újrahasznosítás ugyanis hozzájárulhat a kezelt szennyvízben lévő tápanyagok visszanyeréséhez. A visszanyert víznek a mezőgazdaság vagy az erdészet területén való öntözési célú felhasználása pedig lehetőséget kínál a tápanyagok (pl. nitrogén, foszfor és kálium) természetes biogeokémiai ciklusokba való visszavezetésére.

Kattintson ide, ha többet szeretne tudni arról, hogyan hasznosíthatja újra a vizet teljesen szagmentes és minimális karbantartási igényű A.B.Clear iszapzsákos szennyvíztisztító berendezéssel.

https://okotechhome.hu/biologiai-szenyviztisztito-1-50-foig/